Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Celica 13...

Όλγα Φαρμάκη-φωτογράφηση Σεπτεμβρίου



Αιολικό Πάρκο




Εγκαινιάστηκε το Σάββατο στο Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο στο οποίο μακροπρόθεσμα θα λειτουργούν 341 ανεμογεννήτριες.Σήμερα διαθέτει 100 ανεμογεννήτριες που επαρκούν για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για 240 χιλιάδες νοικοκυριά. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών του θα αυξηθεί σε 341 εντός τεσσάρων ετών.

Η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Βρετανία φτάνει τα πέντε γιγαβάτ, δηλαδή αρκεί για την κάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη Σκωτία.

Ρετρό (Προσοχή στο 1:25)

Αρκτική

Άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου στη Ρωσία διεθνής σύνοδος που έχει ως στόχο να μην γίνει η Αρκτική το επόμενο «πεδίο μάχης» για τον ορυκτό πλούτο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου αποθέματος κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό.
Ενδιαφέρον για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στην Αρκτική έχουν εκφράσει πολλές χώρες.
Η Ρωσία, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Δανία και οι ΗΠΑ, ήδη διεκδικούν μέρους του εδάφους της Αρκτικής.

WRC ''all time classic''

Οσοι ζουν σε ρετιρέ... γερνάνε πιο γρήγορα!


Ο χρόνος σε ένα ρολόι στο πάτωμα κυλάει πιο αργά -αν και με ανεπαίσθητο τρόπο- σε σχέση με ένα ίδιο ρολόι που βρίσκεται πάνω σε μια σκάλα, επειδή το χαμηλότερο ρολόι επηρεάζεται (οριακά) περισσότερο από την βαρύτητα, αφού βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνειά της, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλάει πιο γρήγορα για όποιον βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτό υποστήριζε πάντα η θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα του χρόνου και αυτό ακριβώς αποδείχτηκε τώρα στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά, χάρη στην χρήση δύο υπερσύγχρονων ατομικών οπτικών (λέιζερ) ρολογιών ύψιστης ακρίβειας που είχαν τοποθετηθεί σε υψομετρική διαφορά μόλις 33 εκατοστών.

Ο Αϊνστάιν πρώτος, εδώ και περίπου 100 χρόνια, κατέρριψε την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος κινείται με την ίδια ταχύτητα για όλους και παντού στο σύμπαν. Είχε συνειδητοποιήσει (θεωρία της ειδικής σχετικότητας) ότι ο χρόνος είναι κάτι σχετικό και κινείται με διαφορετική ταχύτητα, ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις καθενός ανθρώπου. Έτσι, ο χρόνος κυλάει πιο αργά (επιβραδύνεται), όταν κανείς βρίσκεται πιο κοντά στη Γη ή όταν κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έτσι, για παράδειγμα, για κάποιον που στέκεται στην αποβάθρα των τρένων, ο χρόνος στο ρολόι του θα κυλάει ανεπαίσθητα πιο γρήγορα σε σχέση με τον δίδυμο αδελφό του, ο οποίος φοράει το ίδιο ακριβώς ρολόι, αλλά βρίσκεται μέσα στο τρένο που περνά μπροστά από την αποβάθρα (μόνο και μόνο επειδή αυτός κινείται ταχύτερα σε σχέση με τον αδελφό του).

Superleague

Από μαύρο έγινε άσπρο

Νέα χρώματα για το λεωφορείο του Παναθηναικού